Vapaaehtoistyönkeskus Neuvokas

Näin Autamme

Näin autamme – Sinua tarvitaan nyt!

Tule tekemään hyviä tekoja mukavassa porukassa! Vapaaehtoistyössä voit auttaa rovaniemeläisiä ihmisiä monin tavoin. Itsellesi saat siitä hyvän mielen sekä yhteisömme tarjoaman tuen vapaaehtoistyöhön.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä p. 016 356 0337 tai 016 356 0292 tai lähetä meille sähköpostia: info@rovaniemenneuvokas.fi.

Lisätietoa seuraavasta vapaaehtoistyönkurssista

Autamme vapaaehtoistyön keinoin monenikäisiä ihmisiä eri elämäntilanteissa. Vapaaehtoisten antama apu ja tuki on maksutonta, luottamuksellista ja tarkoitettu kaikille rovaniemeläisille. Vapaaehtoisten tekemä auttamistyö ei korvaa ammattilaisten antamia palveluita. Vapaaehtoiset ovat koulutettuja, perehdytettyjä tehtäviinsä ja he ovat sitoutuneet sovittuihin pelisääntöihin.

Lue täältä juttuja vapaaehtoistyöstä:

Täällä haaveillaan lumikuormasta – kovaa kyytiä helteellä riksapyörällä
Muurolassa laulettaisiin vaikka aina
Ulkoilukaveri vie kävelylle kerran viikossa
Vapaaehtoistyössä ihmiset kohtaavat – ”Tuntuu kuin olisimme tunteneet aina”
Lukumummiksi tai päiväkotikummiksi – Vapaaehtoistyöstä uusi harrastus?
Ehyt teemanumero 12/2018 vapaaehtoistyöstä (sivu 24)
Ikääntyvät usein aktiivisia auttajia
Pyöräluotsin radiohaastattelu
Vapaaehtoistyo on tärkeä ajanviete ja korvaamaton arjen apu
Lapin Kansan joululahjoitus mielenterveystyölle

Toisten auttaminen palkitsee tekijänsä – ”Vapaaehtoisen auttamistyön ydin on juuri siinä, että antaessaan saa myös itse”

 

 

 

Image

ASIOINTIAPU

Asiointiapu on kertaluontoista apua ja tukea asiointiin eri palvelupisteissä. Näillä keikoilla vapaaehtoinen on tukena eri ikäisille ihmiselle arjen tilanteissa. Näin edistetään erityisesti senioreiden mahdollisuutta asua kotona pidempään. (Kuva: Lapin Kansan kuva-arkisto;  kuvaaja: Anssi Jokiranta, Lapin Kansa)


61

asiointikaveria

404

auttamiskertaa v. 2018

4300

asioimiskeikkaa vuosina 1996-2018

Image

TUKIHENKILÖTOIMINTA

Tukihenkilötoiminta on säännöllistä toimintaa, jossa vapaaehtoinen toimii eri ikäisille ihmisille joko yksittäisen ihmisen tai perheen tukena. Tapaamisten sisältö rakentuu omannäköiseksi molempien toiveita ja tarpeita kuunnellen. Tukisuhteet solmitaan määräajaksi tai pidemmäksi aikaa tarpeen mukaan.
Tukihenkilönä voit toimia monella tapaa, lue tästä Hannamarin ja Eelin tarina: Ihan kuin olisimme tunteneet aina


60

tukihenkilöä

88

tuettua henkilöä v. 2018

688

tukisuhdetta vuosina 1995-2018

Image

KULTTUURIKAVERI

Kulttuurikaveri lähtee seuraksi ja iloksi apua ja tukea kaipaavalle erilaisiin kulttuuririentoihin. Kohteena voi olla esim. teatterit, elokuvat, konsertit, markkinat ym. tapahtumat.

Lue lisää kulttuurikaveritoiminnasta: Ihan kuin olisimme tunteneet aina

43

kulttuurikaveria

106

 kulttuurikeikkaa

Image

OHJELMARENGAS

Ohjelmarenkaan esiintyjä eli kulttuuriväärti ilahduttaa erilaisilla ohjelmaesityksillä mm. palvelutaloissa, päiväpalvelukeskuksissa, omilla matalankynnyksen kohtaamispaikoilla ja yhteistyökumppaneiden tilaisuuksissa ja tapahtumissa.


41

esiintyjää

356

esiintymiskeikkaa v. 2018

6089

kuulijaa keikoilla v. 2018

Image

YLIMÄÄRÄRUUAN JAKO

Koulujen ylimääräruokaa jaetaan Neuvokkaassa koulu- päivinä yli 60-vuotiaille sekä Mannerheimin Lasten-suojeluliiton Lapin piirin tiloissa lapsiperheille kahtena päivänä viikossa. Kahtena päivänä viikossa jaamme myös Vaasa Oy:n ylipaistoleipää.


50

vapaaehtoista

114

ruuan hakijaa v.2018

4753

jaettua annosta v. 2018

27239

jaettua annosta vuosina 2013-2018

Image

TALOUSTSEMPPARIT

Taloustsemppari auttaa ja tukee talouden suunnittelussa ja raha-asioiden selvittelyssä yhdessä toisen taloustsempparin kanssa. Taloustsemppari on rinnallakulkija arjen haasteissa. Tarvittaessa he voivat lähteä mukaasi asioimaan eri palvelupisteissä.


10

taloustsempparia

114

tuetut eri henkilöt
v. 2014-2018

lisäksi ryhmämuotoisia infoja eri ryhmille ja oppilaitoksille

Image

VAPAAEHTOISTYÖ PÄIVÄKODEISSA JA KOULUISSA

Koulu- ja päiväkotikummit sekä lukumummit ja -vaarit edistävät ylisukupolvista kohtaamista. Toiminnan tavoitteena kiireetön kohtaaminen lasten ja nuorten ehdoilla. Lukumummit ja -vaarit lukevat kirjoja yhdessä lasten kanssa kouluissa.


8

kummiväärtiä päiväkodeissa ja kouluissa

12

lukumummia kouluilla

Image

PYÖRÄLUOTSI -TOIMINTA

Pyöräluotsina saat itsellesi kunnon kohennusta ja hyvää mieltä. Ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille pyöräluotsit mahdollistavat ulkoilun turvallisessa ja hyvässä seurassa! Kaikki toimintaan osallistuvat vapaaehtoiset käyvät Pyöräluotsi-koulutuksen, jonka tavoitteena on paneutua Pyörällä kaiken ikää -toiminnan tavoitteisiin ja toimintaperiaatteisiin. Toiminnassa käytettävien sähköriksojen hankinnasta on vastannut yhteistyössä mukana oleva Rovaniemen kaupunki.


8

riksapyöräkuskia

775

ajettua kilometriä kahdella riksapyörällä

Image

MITÄ SINULLE KUULUU -PUHELINPALVELU

Yksin ei ole hyvä olla. Mitä Sinulle kuuluu? – puhelinpalvelussa Neuvokkaan vapaaehtoinen soittaa tuettavalle säännöllisesti yhdessä sovittuun aikaan. Puhelun aikana jutellaan päivän kuulumisista ja arkipäivän asioista. Palvelu käynnistettiin vuoden 2015 aikana vastaamaan omaa tukihenkilöä odottavien tarpeisiin. Tukihenkilöä odottaa jatkuvasti noin 30 ihmistä.


8

henkilöä oli mukana soittoringissä vuonna 2018

180

soittokertaa

30,6

min/puh oli puheluiden keskiarvo

Image

KOHTAAMISPAIKAT

Kohtaamispaikkojen tavoitteena on luoda alueen asukkaille mahdollisuus kohdata toisiaan vapaamuotoisesti, kävijöiden toiveita kuunnellen. Kohtaamispaikkojen vetäjinä toimivat vapaaehtoiset. Lisätietoa  täältä.


17

kohtaamispaikkaa

2808

kohtaamista vuosittain

Image

KRIISIPUHELINPÄIVYSTYS

Kriisipuhelinpäivystystoiminta on aloitettu huhtikuussa 2018. Kriisipuhelinpäivystys on osa Suomen Mielenterveysseuran valtakunnallista kriisipuhelinpäivystystä.

DIGIKAVERI

Digikaveri on vapaaehtoinen, joka on nimensä mukaisesti Rovaniemen asukkaiden kaverina uutta teknologiaa käytettäessä. Kuten muussakin vapaaehtoistyössä, myös digikaverina toimiessa ihan tavallisen ihmisen tiedot ja taidot riittävät. Tärkeintä on, että löytyy rohkeutta tarttua teknologiaan ja intoa kohdata erilaisia ihmisiä.

Image

TAPAHTUMAT JA TEMPAUKSET

Järjestämme vuosittain yleisötapahtumia, mm. Sykettä Syksyyn -tapahtuma Urheiluopistolla elokuussa (yhteistyössä seurakunnan, kaupungin ja urheiluopiston kanssa), Iltamat Wanhaan -malliin lokakuussa ja Neuvokkaan Kirkkopyhä marraskuussa. Lisäksi Järjestötalossa vuosittain mm. myyjäisiä, karaoke -iltapäiviä ja ravintolapäivän. Vapaaehtoiset toimivat kynkkäysapuna, auttavat tarjoiluissa, narikassa ym.


900

osallistujaa Sykettä Syksyyn tapahtumassa vuosittain

130

osallistujaa Iltamat Wanhaan malliin -tapahtumassa vuosittain