Arkisto

Kategoriat
maaliskuu 13, 2019

Lapin Kilpirauhasyhdistys ry – 15 vuotta alueellista potilasjärjestötyötä

Anneli Yliportimo, Taisto Tarkiainen ja Raili Kuusela saivat SOSTE (Suomen sosiaali- ja terveys ry) pronssiset ansiomerkit. Kuva: Lapin Kilpirauhasyhdistys ry
Anneli Yliportimo, Taisto Tarkiainen ja Raili Kuusela saivat SOSTE (Suomen sosiaali- ja terveys ry) pronssiset ansiomerkit.

Lapin Kilpirauhasyhdistys ry juhli perjantaina 15.2.2019 Kilpirauhasseminaarin merkeissä 15 toimintavuottaan, palkiten pitkäaikaisia vapaaehtoisiaan ansiomerkein ja julkaisemalla historiikkinsa. Historiikki julkaistiin myös e-lehdeksi ja sen voi lukea Lapin Kilpirauhasyhdistyksen kotisivuilta osoitteessa www.lapinkilpi.com

Seminaarin ohjelmassa kuultiin mm. Lapin sairaanhoitopiirin hallituksen varapuheenjohtaja Sara Tuiskun tervehdys Lapin Kilpirauhasyhdistykselle. Puheenvuorossaan Sara Tuisku totesi, että  ”Terveydenhuoltojärjestelmämme ei ole täydellinen ja tarvitsee rinnalleen Lapin Kilpirauhasyhdistyksen kaltaisia toimijoita. Yhdistyksenne työ on merkittävää työtä, ennen kaikkea potilaiden kannalta, mutta myös koko terveydenhuollon näkökulmasta. Terveydenhuoltojärjestelmämme ei kykene huolehtimaan potilaiden vertaistuesta, luentojen ja tilaisuuksien järjestämisestä tavalla, johon Lapin Kilpirauhasyhdistys on pystynyt. Yhdistyksenne on vakiinnuttanut asemansa merkittävänä, vaikuttavana ja aktiivisena toimijana Lapin yhdistyskentässä. Vertaistuen merkitystä ei voi liiaksi korostaa, minkä tahansa sairauden hoidon kannalta. Tiedon saannin lisääminen, koulutus ja kilpirauhassairauksien ymmärryksen lisääminen myös yleisemmin on tärkeää potilaiden elämänlaadun kannalta”.

Kilpirauhasseminaarissa kuulimme myös ”Sekundakroppa – Elämäni kilpirauhaspotilaana”- kirjan juuri markkinoille tuoneen kirjailija, kokemusasiantuntija Anne Rothin tarinan. Lääkäri Ville Pöntynen avasi puolestaan puheenvuorossaan niitä haasteita ja mahdollisuuksia, mitä lääkärit kokevat kilpirauhaspotilaiden hoidossa, tämän päivän Suomessa.

Lapin Kilpirauhasyhdistys ry:n toiminnan tarkoituksena on edistää kilpirauhassairauksien tunnettavuutta ja hoitoa sekä kilpirauhassairaiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia Lapissa, jossa on 10 000 kilpirauhaslääkityksen käyttäjää (Kela ja Fimea 2016-2017). Yhdistys on Suomen Kilpirauhasliitto ry:n pohjoisin jäsenyhdistys ja sen toimialue on koko Lappi, kaikki sen 21 kuntaa. Yhdistyksen toimipaikka sijaitsee Rovaniemellä, mutta vertaistukiryhmiä kokoontuu yhdeksällä paikkakunnalla ja lisäksi vielä yksi ryhmä virtuaalisesti verkossa.  Yhdistyksen toiminta on pääosin vapaaehtoistoimintaa, poikkeuksena STEA:n (sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) rahoittama kolmivuotinen KERRO JA KUUNTELE –projekti.

KERRO JA KUUNTELE –projektissa käynnistyi kolmas toimintavuosi 2019. Projekti jatkaa yhdistyksen jo perustoiminnaksi muotoutunutta asiantuntijatiedon välittämistä ja vertaistuen järjestämistä lappilaisille kilpirauhaspotilaille, heidän läheisilleen, terveydenhuollon henkilöstölle ja opiskelijoille sekä Lapin väestölle kokonaisuudessaan. Vuoden 2018 syksyllä KERRO JA KUUNTELE -projekti järjesti Kuntakierros 2018 ”Innostu vertaistukitoiminnasta ja tule mukaan!” joka kiersi kaikki alueemme kunnat, jakaen tietoa ja innostaen mukaan toimintaan. Kuluvan vuoden aikana projekti haastaa Lapin läänin kuntia mukaan yhteistyöhön ja kehittämään paikallista toimintaa kilpirauhassairaiden erityisryhmän tarpeisiin.

Lapin Kilpirauhasyhdistyksen tulevaisuuden visiona on saada projektille jatkorahoitusta seuraavalle kolmivuotiskaudelle ja tulevaisuudessa pysyvä rahoitus ja työpaikka Lapin kilpirauhassairaiden edunvalvontaan.

Satu Saari
projektikoordinaattori
KERRO JA KUUNTELE -projekti


Kategoriat