Arkisto

Kategoriat
helmikuu 2, 2018

Digimpi vapaaehtoistyö

irmeli-2-ja-logo”Jokainen kohtaaminen jättää jäljen.” Tuo Suomen Mielenterveysseuran sivuilta lukemani lause johdatteli miettimään matkaani vapaaehtoistyöntekijänä.

Kolme vuotta sitten, jo jonkin aikaa asiaa harkittuani, hakeuduin vapaaehtoistyön kursseille ajatuksena löytää mielekästä ja itselleni sopivaksi tuntuvaa toimintaa, jonka avulla voisin tuottaa jollekin kanssakulkijalle hyvää mieltä ja iloa, olla arjen keskellä ihminen ihmiselle. Ennakko-odotuksenani olivat tukihenkilötoiminta ja ohjelmarenkaan mukana musiikkitervehdysten vieminen palvelutaloihin, johon toimintaan pääsinkin oitis mukaan.

Tukihenkilötoiminta toteutui hiukan uudella tavalla, kun Neuvokas aloitti Mitä sinulle kuuluu – puhelinpalvelun, jossa sain aloittaa pilottina. Palvelun käynnistyessä tapasin henkilökohtaisesti mukaan valikoituneet kolme henkilöä ja heidän kanssaan tehtiin tukisuhde, joka perustui pääasiassa kerran viikossa tapahtuvaan puhelinyhteyteen.

Reilun kahden toimintavuoden aikana puhelinrinkiläisten määrä on vaihdellut kolmesta kuuteen henkilöön. Luonnollista poistumaa on ollut, mutta yksikään ei ole lopettanut sen takia, että olisi kyllästynyt juttelemaan, eikä puheenaiheista ole ollut pulaa. Toistuvat, tutun henkilön yhteydenotot on koettu turvallisuuden tunnetta lisäävänä välittämisenä.

Viime syksynä toiminta laajeni uudelle tasolle, kun kaupungin kotihoidon kanssa yhteistyössä Toimiva kotihoito Lappiin -hankkeen kokeilu avasi mahdollisuuden kuvapuheluyhteyteen laajan kaupunkimme kylissä eläville ikäihmisille. Tekniikan pienistä takkuiluista huolimatta kokeilu on koettu molemmin puolin onnistuneeksi. Yhteinen kahvittelu saa unohtamaan välissä olevan ruudun ja virtuaalihalaukseenkin voi ladata lämpöä.

Olenko saanut, mitä lähdin hakemaan? Ehdottomasti olen, ja enemmän kuin uskalsin odottaakaan. Olen saanut käydä huikeita keskusteluja, kuulla elämänmakuisia tarinoita, nauraa ja niellä kyyneleitä, olla uskottu ja ystävä, jonka soittoa odotetaan. Olen saanut ammentaa siitä suunnattomasta yhteenlasketusta elämänkokemuksesta, jonka juttukaverini ovat vuosien varrella minulle tarjonneet ja tuntea myös itse tuoneeni heidän päiväänsä hyvää mieltä.

Iloa vapaaehtoistoiminnassani ovat tuoneet myös tunteikkaat laulukeikat palvelutaloihin ja kohtaamispaikkoihin, joissa olen saanut tuntea olevani enemmän kuin tervetullut.

Jokainen kohtaaminen todellakin jättää jäljen.

Hyvän Mielen Vapaaehtoisterveisin Irmeli

Oletko Sinä seuraava Hyvän Mielen Vapaaehtoinen?
Tervetuloa mukaan! Seuraava vapaaehtoistyön kurssi järjestetään helmikuussa. Kurssi alkaa pe 23.2. klo 16. Lue lisää tästä linkistä.

 


Kategoriat