Arkisto

Kategoriat
elokuu 14, 2018

Digikaverin kanssa teknologiaan on mukava tarttua

Ylellä käynnistyi 13.8. neljä viikkoa kestävä Nettiä ikä kaikki -kampanja, jonka yhtenä tavoitteena on saada kaikenikäiset ihmiset opettamaan läheiselleen jonkin digitaidon. Kampanjamateriaaleissa kerrotaan, että yli puoli miljoonaa yli 65-vuotiasta suomalaista ei käytä internetiä säännöllisesti, vaikka palvelut kiihtyvällä tahdilla siirtyvät verkkoympäristöihin. Myös Marianne Heikkilä kirjoitti heinäkuun alussa Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla ikäihmisten mediataidoista ja kuvasi osuvasti sitä, kuinka digitaitoja pitää pystyä harjoittelemaan turvallisesti. Laitteiden käyttöä harjoitellessa oppaalta toivotaan usein malttia ja riittävän hidasta tahtia. Harjoitellessa pitää saada rauhassa kokeilla itse, kuinka tabletin näyttöä rullataan tai kannettavan tietokoneen enter-painiketta painetaan.

Rovaniemen Neuvokkaan toiminnan perustavoitteet ovat vapaaehtoistyön keinoin edistää ihmisten hyvinvointia, mielenterveyttä ja osallisuutta, sekä vähentää yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Vuonna 2018 on tiedostettu, että digipalveluista ulkopuolelle jääminen on yksi ihmisen itsemäärämisoikeutta ja siten hyvinvointia heikentävä tekijä. Suurimmalle osalle meistä on tärkeää pystyä itse hoitamaan omat asiansa. Kaikilla ei ole perheenjäseniä tai läheisiä, jotka voisivat opastaa digipalveluiden käytössä, tai he asuvat pitkien välimatkojen päässä.

Neuvokkaan Leader-rahoitteisessa Elävät kylät -hankkeessa on tartuttu toimeen Rovaniemen kylien alueella ja kylillä rekrytoidaan ja koulutetaan uusia vapaaehtoisia digikavereita. Vapaaehtoiset digikaverit tulevat kutsuttaessa auttamaan sivukylien asukkaita digilaitteiden ja internetin käytössä. Vapaaehtoiset ovat koulutettuja ja luotettavia, jolloin asiointi on turvallista ja luottamuksellista. Digikavereiden käytössä on Rovaniemen kylien alueella RovaTokka ry:n omistamat kuusi digireppulaitteistoa, joten asukkaalla ei välttämättä tarvitse olla tietokonetta tai tablettia itsellään. Digireppu sisältää kannettavan kosketusnäytöllisen tietokoneen verkkoyhteyksineen, videoneuvotteluvälineet, viivakoodin lukijan ja monitoimitulostimen. Ennen oman laitteen hankintaa, digikaveri reppuineen voi auttaa tutustumaan repun sisältöön.

Digikaverikoulutusten lisäksi kylien alueella järjestetään mediakulttuurisia työpajoja, joiden tavoitteena on hauskalla ja luovalla tavalla madaltaa kynnystä tarttua digitaalisiin välineisiin. Työpajoihin toivotaan eri ikäisiä osallistujia. Maaseutualueen asukkaiden digitaitoja vahvistamalla ollaan mukana säilyttämässä kylien elinvoimaisuutta ja tukemassa myös ikäihmisten kotona-asumista.  Keskustan alueella tukea digipalveluiden käyttöön tarjoaa Järjestöpiste Joiku, jossa kaupungin asukkaiden käytössä on Virtu-laitteisto ja henkilökunnan tuki.

Työpajoja ja infotilaisuuksia järjestetään Rovaniemen kylillä tarvelähtöisesti.

Tulossa on mm. seuraavia tapahtumia

Sinustako digikaveri? -vapaaehtoistyön infotilaisuus
22.8. klo 17:30-20:30
Palveluskeskus Siula, Vanttauskoski

Mediatyöpaja nuorille,teemana videot
23.8. klo 17-20
Sinetän kylätalo

Sinustako digikaveri? -vapaaehtoistyön infotilaisuus
29.8. klo 14:00-17:00
Vikajärven Monipalvelukeskus

TUOLA!-työpaja (Tuo Oma Laitteesi)
8.10. klo 10:00-13:00
Lohinivan kylätila

 

Lisätietoja tilaisuuksistmarrasjärvi (9)a ja digikaveripyynnöt:

Sanna-Mari Suopajärvi
Rovaniemen Neuvokas/Elävät kylät -hanke
+358(0)44 2414 508
sanna-mari.suopajarvi@rovaniemenneuvokas.fi


Kategoriat